Лидерката на БСП Корнелия Нинова използва консултациите при президента преди връчването

...
Лидерката на БСП Корнелия Нинова използва консултациите при президента преди връчването
Коментари Харесай

БСП със старите позиции при Радев: ще прави допитване, ако я поканят. Разходи в бюджета не се пипат

Лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова употребява консултациите при президента преди връчването на мандатите за сформиране на държавно управление, с цел да упрекне за следващ път Румен Радев, че е било неточност, че служебното държавно управление не е внесло проектобюджет за 2023 година при предходния парламент. 

" Да ви кажа нещо, което множеството партии си мислят, само че не ви го споделят. Беше неточност, че предходната година не внесохте бюджет и не го приехме, тъй като в този момент щяхме да имаме успокоение ", разгласи тя.

Българска социалистическа партия е петата политическа мощ в този парламент, която отива на съвещания при президента. Радев избра те да протекат в напълно къси периоди - в границите на два дни откакто Народното събрание избра ръководителя си и стартира работата си.

От днешния диалог не се разбра нищо ново за позициите на соцпартията, лидерката повтори към този момент познати тези. Той въпреки всичко протече относително в по-мирен звук спрямо предходни яростни словесни борби сред Нинова и Радев.

Двамата въпреки всичко не стигнаха до една позиция и за предходните дейности за бюджета на служебния кабинет, както и за нуждата от парламентарен надзор на министрите. Президентът още веднъж неведнъж се оплака по какъв начин предходният парламент е губил време вместо да приема закони в тормоз наз служебните министри, които така и така били заети непрекъснато да пишат закони и да правят несвършената от постоянния кабинет преди този момент работа.

Нинова повтори позициите си във връзка с присъединяване на Българска социалистическа партия в държавно управление - когато или в случай че партията получи покана от някой от мандатоносителите, ще има блиц допитване измежду членовете какво мислят. " За нас това не е казус ", добави тя.

" В момента предизвикването е пред първата мощ, ще изчакаме какво ще предложат и ще действаме съгласно правилата ", сподели още.

За законодателната активност тя разгласи, че соцпартията поддържа огромна част от предложенията към които са се договорили първите две парламентарни сили. Други обаче измежду изброените цели били единствено заглавия.

" Това съставлява лист от заглавия, те тепърва трябва се пишат. Позволете ми да предвиждам, че когато стигне до детайлите, формиралото се болшинство около заглавията, ще има съществени разлики по детайлите ", сподели тя.

Разбира се, Нинова не пропусна и момента да спомене своята желана тематика в последно време - джендър идеологията. Подкрепа за закона за домашното принуждение нямало да има, тъй като там имало смущаващи текстове за децата. А и Българска социалистическа партия била изчистила тези текстове и внесла към този момент собствен план, разгласи тя.

" Българска социалистическа партия съумя да запази своето наличие в Народното събрание. Това беше значимо. Сега страната ни има потребност от партии с опит, подготвени да търсят разговора ", означи много помитирително при започване на диалога Радев.

" Как виждате сполучливата формула за сформиране на държавно управление в тази комплицирана обстановка, има ли раговори с другите партии и до каква степен бихте стигнали с компромисите? Първите две политически сили излязоха с техните законодателни цели, разбрах, че сте склонни да подкрепите част от тях. И най-много за бюджета - значимо е съхраняването на дълготрайната финансова стабилност на страната, само че и увеличението на покупателната дарба ", попита той и Българска социалистическа партия.
Бюджетът - какъв брой време
Президентът упорито отправи на няколко пъти към Нинова, въпрос, който зададе преди този момент и на другите партии, за какъв брой време може да бъде признат новият бюджет.

Соцлидерката обаче отхвърли да се ангажира с времеви периоди, единствено повтори, че в този момент няма бюджет поради служебното държавно управление. А удължаването на предишния изтича в края на юни, началото на юли, като по-късно би се обрисувала бюджетна рецесия, в случай че няма нов за 2023 година

" Очакваме служебният кабинет да внесе проектобюджета. Чухме в последните месеци разнообразни анонси - че страната е във банкрут, само че и че дефицитът трябва да падне под 3 % ", означи Нинова.

Радев тук вметна, че планът ще бъде показан или през днешния ден, или най-късно в понеделник.

Българска социалистическа партия няма да се съгласи с понижаване на обществените разноски, повтори Нинова друга известна позиция:

" Няма да подкрепим увеличението на налозите, отнемането на обществени придобивки. "

Според нея имало изкуствено натискане на недостига, с цел да се изпълнят критериите за еврозоната, само че това не било належащо в този момент, щяло да докара до понижаване на разноските и нямало потребност да се бърза, с цел да се влиза в еврозоната.

" Спорен може да е моментът за какво служебното държавно управление не внесе бюджет м. година Над 10 милиарда лева бяха претенциите, в този момент действителният недостиг щеше да е доста по-висок ", отговори на Нинова Радев.

" С бюджета проблемът е доста комплициран. Трябва да се мисли за инфлацията, за обществената отбрана, само че и за финансовата сталилност на страната, да не задълбаем в дългова серпантина.

Сега крайното решение ще е на политическите партии. Най-голямата изпитание ще е за недостига. Всеки може да уточни разноските, само че мъчно могат да се посочат приходите ", продължи той.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР